ژنیکوماستی تکثیر بافت خوش خیم غده سینه مردانه است. ممکن است یک طرفه یا دو طرفه، دردناک یا بدون علامت باشد. ژنیکوماستی ناشی از افزایش نسبی استروژن یا کمبود نسبی تستوسترون است که منجر به افزایش نسبت استروژن به تستوسترون می شود. ژنیکوماستی فیزیولوژیک در دوران نوزادی، در دوران بلوغ و با افزایش سن و چاقی رخ می دهد. بسیاری از داروها، قرار گرفتن در معرض محیطی، بیماری ها و برخی شرایط ژنتیکی خطر ابتلا به ژنیکوماستی را افزایش می دهند. درمان ممکن است ژنیکوماستی را بهبود بخشد، به خصوص اگر اخیرا شروع شده باشد. اکثر موارد نیاز به درمان خاصی ندارند. درمان های این عارضه شامل درمان ضد استروژن، جایگزینی آندروژن در صورت اثبات کمبود تستوسترون، یا جراحی (لیپوساکشن یا ماموپلاستی) است.
جراحی ژنیکوماستی باعث کاهش اندازه پستان در آقایان، صاف شدن و تقویت کانتورهای قفسه سینه می شود. در موارد شدید ژنیکوماستی، وزن بیش از حد بافت چربی از سینه ها است که باعث می شود سینه ها حالتی افتاده و تیره پیدا کند. در این موارد موقعیت و اندازه نوک سینه و هاله آن نیز از نظر جراحی بهبود یافته و پوست اضافی نیز کاهش یابد. جراحی پلاستیک برای اصلاح افتادگی و بزرگی سینه ها را به اصلاح ژنیکوماستی می گویند.
ژنیکوماستی چیست؟
ژنیکوماستی بیماری سینه ها غیر توسعه یافته یا بزرگ شده در آقایان است که در هر سنی نیز ممکن اس رخ دهد. این عارضه می تواند به دلیل تغییرات هورمونی، وراثت، چاقی و یا استفاده از برخی از داروهای خاص باشد.
ژنیکوماستی می توان باعث ایجاد حس ناراحتی و کاهش اعتماد به نفس در آقایان شود. برخی از آقایان ممکن است به سادگی از ایجاد روابط اجتماعی و عاطفی جلوگیری نمایند.
در واقع ژنیکوماستی بزرگ شدن خوش خیم سینه مردانه با بافت سفت است که به صورت متحدالمرکز فراتر از نوک پستان گسترش می یابد. از نظر بافت شناسی، ژنیکوماستی تکثیر خوش خیم مجاری پستان و هیپرپلازی اپیتلیال مجرای همراه با مقادیر مختلف التهاب، ادم، استروما و فیبروز است. بزرگ شدن سینه مردان که به طور کامل به دلیل بافت چربی است، سودوژنیکوماستی نامیده می شود.
چه چیزی باعث ژنیکوماستی می شود؟
در نوزادان، ژنیکوماستی توسط استروژن و انتقال آن از مادر ایجاد می شود. رشد سینه در نوزادان پسر شایع و تا 6 ماهگی به تدریج از بین می روند، اما در برخی از نوزادان عمر طولانی تری دارند. در پسران نابالغ، جوانه های سینه در دوران بلوغ شایع است و ممکن است تا 2 سال دوام بیاورند، اما در سال اول از بین می روند. ژنیکوماستی همچنین می تواند توسط یک تومور تولید کننده استروژن ایجاد شود.
در پسران نوجوان، ژنیکوماستی ناشی از تغییرات هورمونی دوران بلوغ است. ژنیکوماستی در بسیاری از پسران در دوران بلوغ اولیه تا اواسط بلوغ رخ می دهد. معمولا بین 6 ماه تا 2 سال از بین می رود.
در مردان بالغ، ژنیکوماستی معمولاً به دلیل بیماری دیگری مانند سرطان کبد یا ریه، سیروز کبدی، تیروئید پرکار، یا مشکلات هورمونی مانند سرطان غده هیپوفیز، غدد فوق کلیوی یا بیضه ایجاد می شود. مصرف الکل، ماری جوانا، مت آمفتامین و هروئین نیز ممکن است باعث ژنیکوماستی شود. در مردان مسن تر، ژنیکوماستی می تواند به دلیل تغییر در سطح هورمون ایجاد شود.
استفاده از برخی داروها نیز ممکن است باعث ژنیکوماستی شود، از جمله:
- استروئیدها مانند پردنیزون یا دگزامتازون.
- داروهای مورد استفاده برای درمان زخم (مانند سایمتیدین).
- داروهای مورد استفاده برای درمان صرع (مانند فنی توئین، دیلانتین)
- دیژیتال و سایر داروهای قلب
- داروهای شیمی درمانی، به ویژه عوامل آلکیله کننده، خانواده ای از داروهای ضد سرطان که با DNA سلول تداخل می کنند و رشد سلول های سرطانی را مهار می کنند.
- داروهای ضد آندروژن (مانند فلوتامید، سیپروترون و اسپیرونولاکتون).
- داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی (مانند دیازپام [والیوم] و ضد افسردگی های سه حلقه ای).
ژنیکوماستی با این موارد مشخص می شود
- چربی بیش از حد موضعی
- رشد بیش از حد بافت غدد
- بعضی اوقات پوست اضافی پستان
- بزرگی یک طرفه (یک پستان) یا دو طرفه (هر دو سینه)
چه کسی کاندید مناسبی برای جراحی ژنیکوماستی است؟
کاندید مناسب جراحی ژنیکوماستی شامل موارد زیر هستند:
- مردانی که وضعیت آنها را نمی توان از طریق درمان های پزشکی جایگزین اصلاح کرد.
- افراد سالم که بیماری خطرناکی ندارند یا شرایط پزشکی وجود دارد که می تواند باعث بهبودی در درمان شود.
- افراد غیرسیگاری
- مردان با نگرش مثبت و اهداف خاص در جهت بهبود علائم جسمی ژنیکوماستی
- مردانی که از نظر جسمی سالم و دارای وزن نسبتاً طبیعی هستند.
- مردانی که انتظارات واقع بینانه دارند.
- مردانی که رشد پستان آنها تثبیت شده است.
- مردانی که از این حس که سینه هایشان زیاد است ناراحت می شوند.
- نوجوانان ممکن است از عمل جراحی بهره مند شوند، اگرچه در صورت ادامه روند رشد پستان ممکن است در آینده به جراحی ثانویه نیز نیاز باشد.
ژنیکوماستی چگونه تشخیص داده می شود؟
ژنیکوماستی معمولاً با معاینه فیزیکی و سابقه پزشکی قابل تشخیص است. در بیشتر موارد، آزمایش لازم نیست. اما اگر توده سینه به طور غیرعادی بزرگ، یک طرفه، حساس، یا سفت و ثابت باشد، ممکن است بیوپسی برای رد سایر مشکلات انجام شود.
هر مردی که یک توده سینه یک طرفه پیدا می کند باید به پزشک خود اطلاع دهد که آیا اقوام نزدیکی دارد که سرطان سینه داشته اند (مادر، خواهر یا دختر). اگر نگرانی در مورد سرطان وجود داشته باشد، یک توده را می توان با بیوپسی یا جراحی بررسی کرد.
ژنیکوماستی چگونه درمان می شود؟
ژنیکوماستی در نوزادان و نوجوانان معمولاً نیازی به درمان ندارد و معمولاً خود به خود برطرف می شود. اگر ناشی از دارو یا بیماری باشد، قطع دارو یا درمان بیماری اغلب باعث درمان ژنیکوماستی می شود. اگر ناشی از کمبود تستوسترون و افزایش استروژن باشد، ممکن است درمان هورمونی تجویز شود.
در صورتی که سایر روشهای درمانی مؤثر واقع نشده باشند، ممکن است جراحی برای برخی از مردان انتخاب شود.
خطرات جراحی ژنیکوماستی چیست؟
تصمیم به انجام جراحی پلاستیک امری بسیار شخصی است و شما باید تصمیم بگیرید که آیا جراحی مفید است و به اهداف خود می رسم و یا عوارضی به دنبال دارد یا خیر.
از شما خواسته می شود تا فرم های رضایت را امضا کنید تا از درک کامل روش و هرگونه خطرات و عوارض احتمالی اطلاعات کافی داشته باشید.
خطرات جراحی ژنیکوماستی شامل موارد زیر است:
- واکنش به برشو اسکار، بخیه و نخ بخیه، مواد بیهوشی و تزریقی
- عوارض بی هوشی و بی حسی
- لخته شدن خون
- عدم تقارن پستان
- تغییرات در پستان و کاهش احساس در سینه ها که به دلیل جراحی ژنیکوماستی موقتی است.
آسیب به ساختار های زیرین و عمیق تر مانند اعصاب، رگ های خونی، ماهیچه ها و ریه ها که تمامی این موارد به دلیل انجام جراحی ژنیکوماستی موقتی است.
- عوارض نادری مانند قلبی و ریوی
- باقی ماندن بافت اضافی در پستان و افزایش بافت چربی و نکروز چربی
- تجمع مایع زیر پوست
- عفونت
- درد مداوم
- بهبود دیر زخم
- جراحی ترمیمی ژنیکوماستی
- زخم نامطلوب
این خطرات و سایر موارد قبل از رضایت شما کاملاً مورد بحث قرار خواهد گرفت. مهم است که تمام سؤالات خود را مستقیماً با جراح پلاستیک خود مطرح کنید.
اقدامات بعد از جراحی ژنیکوماستی
در طول دوره بهبودی جراحی ژنیکوماستی، پانسمان یا بانداژ بر روی محل جراحی قرار داده می شود و ممکن است یک باند الاستیک و یا گن مخصوص برای کاهش تورم و درد نیز بعد از جراحی توسط جراح پلاستیک تجویز شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص با خانم دکتر ثنایی مشورت نمایید و همچنین تمامی سوالات خود را از جراح پلاستیک خود بپرسید.
منبع:
https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/gynecomastia-surgery/recovery
0 Comments